Kaip ir kiek laiko virti bolivinę balandą arba kynvą? Jums gali kilti toks klausimas jei niekada to nedarėte. Virta bolivinė balanda puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek pietums ar vakarienei. Šiame straipsnyje rasite keletą kruopų virimo būdų, idėjų paruošimui, receptų bei išsamią produkto maistinę informaciją.
Bolivinė balanda arba kynva (angliškai „quinoa“) – grūdinės kilmės produktas be glitimo, turtingas mineralais, baltymais ir aminorūgštimis. Šios kruopos laikomos vienu sveikiausiu maisto produktu pasaulyje, nes yra visiškas baltymas, turintis visas devynias aminorūgštis bei dvigubai daugiau skaidulinių medžiagų nei kiti grūdiniai produktai.
Beje, tai vienas iš labiausiai rekomenduojamų maistų sportininkams.
Nepaisant to, kokį virimo būdą naudosite, prieš verdant rekomenduojame bolivinę balandą nuplauti arba išskalauti. To nepadarius gali jaustis šiek tiek kartus jų skonis. Kiti netgi siūlo bet kokias kruopas prieš virimą pamirkyti, kad greičiau išvirtų ir mažiau prarastų maistinių medžiagų.
Rekomenduojamas virimo būdas (+VIDEO)
Šį kynvos virimo būdą rekomenduojame, nes tai yra sukauptos ilgalaikės patirties rezultatas verdant bolivinę balandą. Pirmas bolivinės balandos virimas ne visiems pavyksta gerai, nes virdama kynva kartais gauna per daug drėgmės ir praranda traškumą bei dalį žavesio.
Laimėi cookieandcate.com internetiniame puslapyje radome šį bolivinės balandos virimo būdą:
Suberkite nuplautas kruopas į puodą ir užpilkite jas dvigubu kiekiu vandens (1 puodelis kruopų = 2 puodeliai vandens).
Virkite atviru dangčiu kol kruopos sugers visą vandenį (laikas priklauso nuo kiekio).
Kai tik puode nebelieka vandens, išjunkite ugnį ir palikite kruopas uždengtu dangčiu 5 minutėms.
Atidenkite dangtį, įberkite truputį drusko pagal skonį (jei nenaudojate kito paruošimo būdo) ir išmaišykite. Skanaus!
Esame išbandę ne vieną bolivinės balandos virimo būdą ir manome, kad būtent šitas idealiai atskleidžia kruopų skonį, traškumą bei naudingąsias, gausiai mineralais praturinto, grūdinės kilmės produkto savybes.
Kiti bolivinės balandos virimo būdai
Antras būdas
- Užvirkite maždaug 3 kartus daugiau vandens nei bolivinės balandos kruopų.
- Virkite apie 20 minučių.
- Nusunkite vandenį ir palikite kruopas puode dar 10 minučių, kad sugertų likusią drėgmę ir taptų birios.
Trečias būdas
- Užkaiskite puodą, suberkite skalautą kynvą ir paskrudinkite apie pusė minutės.
- Užpildykite dvigubu kiekiu vandens nei kruopų.
- Užvirus vandeniui, maždaug dvigubai sumažinkite liepsną ir palikite virti apie 20 minučių.
- Po to išjunkite liepsną, patraukite nuo kaitros ir palikite uždengtą puodą apie 5 minutes.
Ketvirtas būdas
- Užvirkite dvigubai didesnį kiekį vandens negu bolivinės balandos kruopų, kurias virsite.
- Vandeniui užvirus, įberkite žiupsnelį druskos, suberkite kynvą ir truputį pamaišykite, kad kruopos išsisklaidytų.
- Sumažinkite liepsną ir virkite 15-17 minučių. Nemaišykite.
- Nustokite virti ir palikite bolivinę balandą puode uždengtu dangčiu apie 2-3 minutes.
Bolivinės balandos paruošimo idėjos
Kadangi jau žinote, kaip virti kynvą siūlome užmesti akį į keletą produkto paruošimo idėjų bei receptų. Šios kruopos puikiai tinka įvairiems paruošimo būdams. Tiek pusryčių košei arba dribsniams, tiek salotoms, tiek garnyrui prie mėgstamos mėsos ar žuvies.
Išvirta bolivinė balanda gerai išsilaiko šaldytuve 4-5 dienas. Žinoma, prieš dėdami kruopas į šaldytuvą įsitikinkite, kad jos jau atvėso iki kambario temperatūros.
Pusryčiai
Jei pusryčiams dažnai valgote avižų košę, bent kartą pabandykite ją pakeisti į bolivinės balandos košę arba pusryčių dribsnius su pienu (tinka tiek gyvulinės, tiek augalinės kilmės).
Receptas: Bolivinės Balandos Pusryčių Dribsniai su Pienu ir Mėlynėmis
Salotos
Naudokite virtas kynvos kruopas, kaip pagrindinį ingridientą savo salotoms. Jos puikiai išsilaiko net jeigu nėra valgomos iš karto po pasigaminimo, todėl idealiai tinka pietums darbe. Puikiai dera su špinatais, avokadais, pomidorais, agurkais bei rukola. Taip pat tinka ir tarkuotas sūris.
Receptas: Greitai Paruošiamos Bolivinės Balandos Salotos su Šviežiomis Daržovėmis
Sriuba
Bolivinė balanda taip pat puikiai tinka sriuboms, kaip ir perlinės ar sorų kruopos. Puikiai tinka ir kaip pirmas pietų patiekalas, ir kaip pagrindinis dėl suteikiamo stipraus sotumo jausmo.
Receptas: Bolivinės Balandos ir Daržovių Sriuba Sotiems Pietums
Garnyras prie žuvies arba mėsos
Kaip ir bulvės, ryžiai arba grikiai bolivinė balanda yra puikus garnyras prie mėgstamų žuvies ar mėsos patiekalų su daržovėmis. Jei mėgstate šlapesnę tekstūrą siūlome į išvirtas kruopas įpilti truputį alyvuogių aliejaus bei sutarkuoti skiltelę česnako.
Produkto maistinė informacija
1 puodelis bolivinės balandos kruopų (185 g.)
Riebalai | 3,6 g. |
Vanduo | 132 g. |
Angliavandeniai | 39,4 g. |
Proteinas | 8,1 g. |
Vitaminas A | 9,3 IU |
Kalcis | 31,5 mg. |
Kalis | 318 mg. |
Fosforas | 281 mg. |
Riboflavinas (B2) | 0,2 mg. |
Vitaminas B6 | 0,2 mg. |
Vitaminas C | 0 mg. |
Geležis | 2,8 mg. |
Magnis | 118 mg. |
Cinkas | 2 mg. |
Tiaminas (B1) | 0,2 mg. |
Niacinas (B3) | 0,8 mg. |
Vitaminas E | 1,2 mg. |
Šaltiniai: cookieandcate.com / damndelicious.net